Vegetarian eller vegan?

Den vegetariska trenden har aldrig varit större än nu, många väljer att äta mer växtbaserad mat trots att de inte är vegetarianer. Många tar dock också steget och blir just vegetarian eller vegan. Men vad är egentligen skillnaden mellan att vara vegetarian och att vara vegan? Även om båda grupperna äter främst växtbaserad mat så finns det faktiskt stora skillnader. Vet du vilka dessa är? Om inte kommer du att få lära dig detta i den här texten. Följ med in i den växtbaserade matens värld och utforska om vegetarisk eller vegansk mat är något för dig.

Vegetarian är man om man väljer bort kött och fisk

Vegetarian är den som inte äter helt växtbaserat

Först ska vi ta reda på vad det innebär att vara vegetarian. Kort skulle man kunna säga att vegetarianer är de som inte äter kött från något djur men fortfarande väljer att äta andra animaliska produkter. Det finns dock olika inriktningar inom den vegetariska kosten och framförallt är det lakto-ovo respektive demi-vegetarian som är de vanligaste inriktningarna. Huruvida demi-vegetarianer verkligen kan kalla sig vegetarianer är omtvistat eftersom de faktiskt äter kött emellanåt, och då vanligtvis kött från fisk och/eller skaldjur.

En vegetarian som äter enligt lakto-ovomodellen äter både mjölkprodukter och ägg. Man kan naturligtvis välja att bara vara ovo, det vill säga bara äta ägg, eller endast vara laktovegetarian vilket innebär att hoppa över äggen men äta mjölkprodukter. Istället för kött äter vegetarianer bönor, soja och andra ersättningsprodukter för att få i sig det protein som kött är så rikt på. Bland dessa ersättningsprodukter hittar vi bland annat sojabitar, korvar gjorda på veteprotein och quornprodukter. Idag är det inte speciellt svårt att äta vegetariskt då utbudet av mat är stort både i livsmedelsbutiker och på restauranger.

Vad är en vegan?

Hur skiljer sig då en vegetarian från en vegan? Jo, en vegan är en person som helt valt bort att äta produkter från djurriket. Man äter alltså inga mjölkprodukter eller ägg, och självklart inte kött. Förr var det ganska ovanligt med veganer men nu börjar det bli allt vanligare, något som man kan märka på att många restauranger väljer att servera veganska alternativ. Istället för komjölk dricker veganer mjölk gjord på havre, soja eller olika nötter. Det finns även ostar och andra mejeriprodukter baserade på dessa råvaror.

Varför väljer man då att bli vegan istället för att nöja sig med att vara vegetarian? Ofta är skälet att man tycker hela djurindustrin är dålig. Man anser att även om man inte dödar korna vid mjölkproduktion så plågas de ändå, till exempel genom att man tar ifrån kon dess kalvar när de nästan är nyfödda för att kon istället ska producera mjölk till oss människor. Samma argument gäller för äggindustrin. En annan anledning är att man månar om sin hälsa och om miljön. Många veganer tror inte att vi människor är ämnade att äta föda från djurriket.

Hur gör man om man är nyfiken?

Om du är nyfiken på att bli vegetarian eller vegan behöver det inte vara speciellt svårt och innebära så många omvälvande förändringar. Ett tips är att börja gradvis. Kanske kan du börja med att ta bort rött kött från din diet för att senare plocka bort även fisk och kyckling. Om man är sugen på att bli vegan kan man börja med att till exempel ersätta mjölken till kaffet med havremjölk eller frukostyoghurten med sojayoghurt. Att fler äter grön mat ger mindre påverkan på miljön, något som kan vara bra att ha i åtanke.