Varför välja raw food?

För att uppnå bättre hälsa tar vissa veganer ytterligare ett steg och går över till att bara äta råa frukter och grönsaker. Det brukar kallas för raw food, eller på svenska råkost, och är en ökande trend. De som lever på raw food brukar hävda att det är bättre för hälsan. Detta bland annat för att många vitaminer och näringsämnen i grönsakerna förstörs under upphettning. Genom att äta grönsakerna färska och obehandlade innehåller de även mer fibrer som hjälper till att hålla magen i bra form. Råkostätare försöker i första hand äta ekologiska frukter och grönsaker.

Raw food är nyttigt

Raw food inget nytt

Konceptet att äta enbart råa grönsaker kan verka som en ny trend men det dök upp i Sverige redan under 1970-talet under namnet ”levande föda”. Nu för tiden används i Sverige mest det engelska namnet raw food. Att äta råkost har, i och med nutidens hälsotrend, fått en renässans och det är fler och fler som väljer att bara äta ekologiska råa grönsaker och frukter. I dieten ingår förutom frukt och grönsaker även rotfrukter, bär, alger, frön, nötter, torkade frukter och olika typer av bladgrönsaker och örter.

För att följa dieten får inga livsmedel upphettas till mer än 42 grader. Anhängare till dieten menar att det är hälsosamt att äta raw food på grund av att många näringsämnen, bland annat växtantioxidanter, förstörs vid upphettning. Det finns även de som hävdar att det uppstår farliga ämnen vid upphettning av vissa livsmedel. Genom att äta maten som den är från början får man i sig alla näringsämnen samtidigt som man uppnår mättnadskänsla tidigare då maten innehåller mer vatten och fibrer än tillagad mat.

Undvik farliga ämnen

Det kommer med jämna mellanrum larmrapporter om hur moderna matvanor med mycket rött kött, socker och fett leder till välfärdssjukdomar och cancer. Då är det lätt att fråga sig: Kommer raw food att ta över våra matvanor? Många gör ett aktivt val och väljer bort kött samt tar ett stort steg tillbaka och börjar äta mer naturligt. Då kan raw food vara ett sätt att leva naturligare och äta råvarorna i samma skick som de har växt. Det handlar också om att anpassa sig efter årstiderna och äta efter säsong och vad som växer i närheten. Klimatsmart!

Samtidigt som dieten har många anhängare så finns det de som är motståndare och menar att det inte är hälsosamt att bara äta vegansk och rå kost. Motståndare till raw food brukar hävda att kosten inte innehåller tillräckligt med protein och fett. De starkaste argumenten mot kosten har riktats mot föräldrar som har fört över sin kosthållning på barnen där människor i omgivningen oroar sig över att barnen inte får i sig tillräckligt med näring för att växa. Flera fall har gått till domstol och blivit mycket uppmärksammade.

Raw food för bättre hälsa

Snabbmatstrenden har mattats av och det är många som vill leva hälsosammare och närmare naturen. Då kan raw food vara ett sätt. Genom att leva på en diet baserad på råa frukter, grönsaker och rotfrukter med komplement av frön, bär, alger och nötter menar anhängarna att de håller sig friskare och får i sig mer näringsämnen. Samtidigt slipper de få i sig konstgjorda tillsatser och onaturliga ämnen som kroppen inte kan ta hand om. För att det ska räknas som rått får maten inte upphettas till mer än 42 grader.