Goda recept för veganer

Många som inte har någon erfarenhet av vegansk matlagning tror att veganmat är tråkig och bara består av salladsblad. Visst är det gott med en enkel sallad, men veganmat är mycket mer än bara det. De flesta som lär sig mer om kosten brukar bli förvånade över hur många recept som faktiskt finns. Det är även ganska lätt att modifiera vanliga recept så att de blir veganvänliga. Något som är vanligt är att skapa en rätt med många olika texturer, färger och smaker. Kryddstark mat är också ofta populärt i ett veganhushåll.

Recept för veganer är ofta kryddstarka

Recept för veganer

En del veganer vill helst bara äta råkost, medan andra äter det mesta så länge det är veganskt. Matlagningen för råkostare är därför ganska annorlunda än vanliga veganrecept. För vanliga veganer finns det många roliga recept att välja på. En vanlig rätt i ett veganhushåll är curry och andra grytor. Ett vanligt sätt att laga vegancurry på är med en bas av krossade tomater, vitlök, hackad chili, lök samt någon god curryblandning. Sötpotatis, svamp, kikärtor och andra grönsaker kokas i basen tills de är mjuka.

Ett annat tips är att göra en thailändsk curry, vilket du använder kokosmjölk till. Det som kan vara lite svårt är att hitta en bra currypasta som inte innehåller fisksås, det går dock att hitta i olika specialbutiker. Du kan också göra din egen currypasta vilket är ett relativt enkelt recept. Du mixar helt enkelt ihop röd eller grön chili, ingefära, limeskal- och juice, limeblad, citrongräs, lite lök, koriander, salt och olja. När du ska laga curryn steks pastan ihop med olja, sedan häller du på kokosmjölk och kokar olika grönsaker i den tills de är klara. Lätt och gott.

Balanserade recept är bäst

När du är vegan måste du tänka på att äta balanserat. Genom att äta soja får du i dig bra proteiner som behövs för att bygga muskler. Du bör även tänka på att få i dig tillräckligt med zink, eftersom vegankost ofta innehåller höga halter koppar som sänker zinknivåerna i kroppen. Pumpafrön innehåller höga halter zink så ett bra recept för dig som behöver ett tillskott av zink är en röra med pumpafrön. Först tar du två-tre nävar med skalade pumpakärnor. Blötlägg under natten. På morgonen häller du av vattnet, sedan mixar du fröna i en mat- eller handmixer.

Häll på en skvätt sojasås, peppar, lite citronjuice, persilja och lite matolja. Om du vill att den här röran ska smaka hav och bli ännu nyttigare kan du lägga på lite kelp-pulver. Ibland måste du hälla på lite mer vatten eller olja för att få rätt konsistens. Det ska vara en krämig konsistens, ungefär som veganpastejen Tartex. Det här är ett bra recept för dig som vill ha en fyllning eller ett pålägg som dessutom är rikt på zink. Du kan använda röran som fyllning i bland annat noriark för din veganska sushi, eller som ett trevligt smörgåspålägg.

Kreativ vegansk matlagning

Vegansk matlagning är kreativ med smaksättning från hela världen. Det finns idag många livsmedelsprodukter för veganer som underlättar matlagningen, exempelvis soja i olika former och seitan. Även om det finns halvfärdiga produkter föredrar många veganer att laga mat från grunden. Att göra traditionella recept veganska är ett roligt och kreativt sätt att laga mat. Idag finns det veganska versioner av nästan all husmanskost. Det är ett lätt sätt att få i sig alla näringsämnen, då det är enkelt att bara fylla på grytan med det man behöver.